Sansegate - stopp 3


Industrivirksomhet i Gjerstad


Gjerstad Mek og Tellefsen og Øya var starten på Gjerstads industrieventyr. Disse to bedriftene har vært Gjerstads hjørnesteinsbedrifter over flere tiår.


Gjerstad - en spennende industrihistorie


 1964

Gjerstad mek. verksted AS ble stiftet i 1964 av Kjetil Moe. Han arbeidet som maskinentreprenør, og så behovet for bedre skuffer enn de som ble levert med anleggsmaskinene.

Til å begynne med bestod virksomheten av bygging og reparasjon av egne skuffer, men det ble snart spørsmål om skuffer fra andre entreprenører. Dette førte også til kontakt med maskinforhandlere som begynte å kjøpe skuffer fra Gjerstad til sine nye maskiner.

 

1967

Det lille verkstedet som virksomheten startet i ble snart for lite, og i 1967 flyttet bedriften inn i et nytt, moderne bygg. Dette førte til ny vekst, og snart var Gjerstad-skuffene kjent over hele landet for sin gode kvalitet og passform. Samtidig økte produktspekteret, og i tillegg til skuffer ble det produsert snøryddingsutstyr, tømmerhåndteringsutstyr, sidetippskuffer for tunnellasting og utstyr for håndtering av steinblokker. Dessuten ble det i en periode produsert mange tilhengere for transport av anleggsmaskiner. Kjetil Moe knyttet også kontakter i flere andre land, og etter hvert ble eksporten en betydelig del av salget.

 

1970- og 1980-tallet

På 1970- og 80-tallet ble verkstedet utvidet flere ganger, og i 1988 flyttet bedriften inn i nytt, tidsmessig industribygg ca. 2 km fra det opprinnelige verkstedet. Drastiske fall i anleggsmarkedet medførte noen tunge år for bedriften, med store kapitalkostnader og fallende omsetning.

 

1990-tallet

Utover 1990-tallet utviklet bedriften seg videre, fikk nye kunder og produserte stadig nytt og større utstyr. I 1999 ble Kjetil Moe drept under en forretningsreise i Sør-Afrika.

Familien hadde et klart ønske om at bedriften skulle føres videre slik Kjetil ønsket, og etter en overgangsperiode overtok sønnen, Tor Kjetilson Moe, som daglig leder i 2004.

 

2000-tallet

Årene frem til 2008 var preget av sterk vekst og fokus på produktutvikling. Gjerstad utviklet blant annet shimsefrie vendbare HK-fester som ble en salgssuksess med dobling av salget hvert år etter lanseringen i 2005. Omsetning, antall ansatte og resultatene vokste frem til og med 2007, som var rekordåret for Gjerstad.

 

Etter 2008 ble det igjen svært dårlige tider i anleggsbransjen og Gjerstad benyttet den rolige tiden til ytterligere å utvikle nye produkter, forbedre eksisterende produkter og markedstilpasninger med våre kunder. Samtidig ble det etablert produksjon i Asia for å møte den voksende konkurransen.

 

I dag driftes merkevaren Gjerstad av Gjerstad Products AS i Norge. Gjerstad har også styrket sin posisjon ytterligere i Skandinavia. I 2013 ble svenske Mowit kjøpt opp og innlemmet i Gjerstad. Selskapet Gjerstad Products AB tilbyr i dag fullt produktspekter i det svenske markedet.

 

I 2015 ble all produksjon i Asia avviklet og Gjerstad produserer det meste av grave- og hjullasterutstyret i Skandinavia igjen.

 

I dag

Gjerstads strategi er å vokse med høyere volum på deres kjerneprodukter, samtidig som de stadig søker nye produkter og markeder for ytterligere vekst. De ønsker tett oppfølging sammen med produsenter, stålleverandører og logistikkpartnere, slik at de kan fortsette å være blant de beste i bransjen.


Tekst: Gjerstad Mek


Tellefsdal & Øya - kjetting og plog


Tellefsdal

Når historien til Tellefsdal skal skrives, er vinteren1932 – 33 et relevant utgangspunkt. Det er ra den vinteren vi kan tale om en produksjon av bilkjetting. Det ble da startet en utvikling av et produkt som etter noen år og like frem til i dag er bærebjelken i virksomheten. Kjetting av ulike dimensjoner og tilpassa forskjellige kjøretøyer har hele tiden vært produsert. Markedene har skiftet, delvis i talt med snømengden om vintrene, nye bildekk har delvis gjort kjetting overflødige, samtidig som nye hjulgående maskiner har skapt behov for nye typer kjetting. Men markedet for kjetting har hele tiden vært der, om ikke alltid like stort. For å holde sysselsettingen oppe, sikre arbeidsplasser, og møte nye, aktuelle behov, har det hele tida foregått produksjon av forskjellige varer, ofte som delproduksjoner og leveranser til andre. Varigheten av produksjonen av disse tilleggsproduktene har variert mye, fra 2-3 år (gangveier) til 15 – 20 år (PT-bryggen).

 

Stiansen & Øya

25 år etter Peder Tellefsdal starta sin kjetting produksjon, kom Agder Pakningsindustri i gang. Produksjonen av pakninger ble heller kortvarig, navnet ble Stiansen og Øya AS, og virksomheten lagt om til produkter som var knytta til vei, kjøretøyer og maskiner. Det produktet som kom til å få noe av samme betydning for Stiansen og Øya AS som kjettingen for Tellefsdal, var Kommunalbladet (K-blad), som firmaet utvikla i samråd og samarbeid med Oslo kommune. Denne plogen, som det ble laga mange varianter av, fikk et plogfeste til bilen eler traktoren som gav etter og virka avdempende når plogen støtte bort i noe hardt, en fortauskant, et kumlokk el. Likn.

 

Nye eierstrukturer

Tidlig i 1980-årene ønsket Bjarne Stiansen sammen med Gunnar Markseth å selge sine aksjer og trekke seg ut av firmaet. Da Anders Øya ikke hadde kapital til å bli eneeier i firmaet, bad han om at Tellefsdal kunne være med på å løse ut aksjene til Stiansen og Markseth. Dette ble gjort i 1983, det nye firmanavnet ble Tellefsdal & Øya, der aksjene var delt likt mellom de to eierne.

Dette var begynnelsen på en periode med nye alliansepartnere, og der det ble skapt nye eierstrukturer tilpassa nye markedskrav og investeringsbehov.

 

Tekst: Lars Aasbø